Leo Blank – Noordhollands Dagblad – 2 oktober 2019
Voetbalclubs ballen vuist tegen agressie
Het moet weer leuk worden op en rond het voetbalveld. Zeven voetbalclubs in West-Friesland slaan de handen ineen om het gedrag van spelers, coaches en toeschouwers te verbeteren.
Onder de slogan ’100% asoneutraal’ start volgende maand een driejarige campagne om dit doel te bereiken. In het ambitieuze project werkt de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) nauw samen met de deelnemers: RKEDO, Spartanen, Grasshoppers, Always Forward, Dindua, de Valken en VVW. Dat zevental wordt aangeduid als de koplopers. Uiteindelijk is het streven om de campagne uit te rollen onder alle 41 clubs.
Dick Bennis uit Blokker is als procesbegeleider namens de voetbalbond betrokken. Hij legt het ontstaan uit: ,,Op een bijeenkomst van de KNVB in september vorig jaar bij de Valken bleek dat het idee om tot een betere sfeer op en rond de velden te komen werd omarmd. Bij alle deelnemers leeft de overtuiging dat de fase van praten voorbij is.’’
Na enkele brainstormsessies ligt er nu een kant-en-klaar plan van aanpak op tafel. Zo is er een lijst samengesteld met tien gedragsregels waar alle clubs zich aan houden. Het gaat onder meer om discussies op sociale media, houding tegenover scheidsrechters en clubassistenten, aanspreken van elkaar op gedrag langs de lijn en benoemen van een vast aanspreekpunt bij iedere club voor zaken als incidenten, gedrag en mentaliteit.
De campagne wordt volgende maand volop zichtbaar op de sportcomplexen. De initiatiefgroep heeft hiervoor marketingbedrijf Groeier! uit Blokker in de arm genomen. Dat heeft onder meer twee opvallende, mobiele toegangspoorten ontworpen.
Daarop zijn de slogan en lijst van gedragspunten te zien. Deze constructies worden ieder weekend bij een van de clubs neergezet.
Met het project is 50.000 euro gemoeid. Dat geld moet op tafel komen via KNVB, clubs, gemeenten en sponsors.
Clubs: ’Grenzen van fatsoen zijn steeds opgerekt; het is genoeg geweest’
‘West-Friesland wil het goede voorbeeld geven’
HOORN – Geen woorden maar daden. Voor West-Friese voetbalclubs is het stadium van praten over agressie en misdragingen voorbij. Ze zetten vanaf volgende maand vol in op een blijvende mentaliteitsverandering bij iedereen die betrokken is bij de sport.
Dick Bennis is namens de KNVB begeleider van het project. Sinds een jaar zit hij om tafel met de zeven clubs die een voortrekkersrol vervullen. Hij duidt het belang van de campagne: ,,Ik heb berekend dat de 41 voetbalverenigingen in de regio per jaar zo’n twee miljoen mensen ontvangen. Spelers, vrijwilligers, publiek. Om aan te geven welke impact een gedragsverbetering heeft.”
Het initiatief is, aldus Bennis, uniek in Nederland. ,,Daarom hebben we volop steun van de KNVB. De bond wil het project bij succes naar de rest van het land uitbreiden.”
Actiepunten
De clubs hebben tien actiepunten opgesteld. Belangrijkste onderwerpen: scheidsrechters en grensrechters worden altijd gesteund, clubs steunen elkaar bij incidenten en bespreken die met elkaar, wangedrag wordt niet getolereerd, alle clubs hanteren een reglement met afspraken over hoe spelers, vrijwilligers, supporters en scheidsrechters zich moeten gedragen, kleedkamers worden schoon achtergelaten en wie zich langs de lijn misdraagt wordt daarop aangesproken door iemand van de club.
Armband
De campagne wordt volgende maand zichtbaar met fluoriserende poorten met opblaasslurfen die elk weekend van complex naar complex verhuizen. Scheidsrechters krijgen voor iedere wedstrijd een armband uitgedeeld met daarop het logo van de campagne: een brulaap met in zijn open bek een bal.
“Doel is dat alle clubs, ook zij die nu nog niet actief meedoen, precies dezelfde lijn volgen bij agressie, incidenten en misdragingen. Emotie mag, dat hoort bij het spel. Maar die moet wel binnen de perken blijven. Wie zich daar niet aan houdt, wordt aangesproken. Maakt niet uit wie het is, al is het de hoofdsponsor”, verduidelijkt Bennis.
Spartanen
Scheidsrechterscoördinator John Wilcke van Spartanen in Wognum is een van de mensen die meepraat in de initiatiefgroep. Hij vindt het de hoogste tijd dat clubs daden gaan stellen: ,,Het verval in gedrag is al jaren aan de gang. Grenzen van fatsoen zijn al zodanig opgerekt dat we er met zijn allen aan gewend zijn geraakt. Maar hoe we soms tegen elkaar tekeer gaan op en rond het veld is helemaal niet normaal. Het is genoeg geweest.”
Zijn vereniging ontving zondag de sportiviteitsbeker die jaarlijks door scheidsrechtersvereniging West-Friesland wordt uitgedeeld aan de club waarvan het eerste elftal de minste gele en rode kaarten toebedeeld kreeg.
Spartanen doet, aldus Wilcke, graag mee met de campagne: ,,Wij willen in West-Friesland het goede voorbeeld geven aan de BV Nederland. Soms is het gewoon niet meer leuk voor bijvoorbeeld scheidsrechters en coaches. Spartanen is overigens niet roomser dan de paus. Ook hier gebeurt weleens iets wat niet door de beugel kan. Wij beschikken over zestig jonge clubscheidsrechters. Ik heb het meegemaakt dat een coach voortdurend commentaar had op de leiding. Ik heb hem daarop aangesproken. We hebben zelfs enkele coaches een andere functie moeten geven, omdat ze zich bleven misdragen.”